In Schagen liet rond 1440 de eerste heer van Schagen een toen al bestaand stenen huis verbouwen tot een vierkante waterburcht, Slot Schagen. Toen was Slot Schagen bestemd als woonhuis, tegenwoordig is deze unieke locatie te boeken voor een stijlvolle overnachting met een heerlijk ontbijt geserveerd aan tafel.
Schagen, gelegen tegen de westkant van de Omringdijk, vervult al heel lang een centrumfunctie in de wijde omgeving. Al in de middeleeuwen ontwikkelde de plaats zich tot een bloeiende handelsplaats, waar kooplui en ambachtslieden hun brood verdienden.
In 1415 werd de zelfstandigheid van Schagen verankerd in stadsrechten.
Op 29 juni 1427 werden Schagen en de Schagercogge door de graaf van Holland inleen gegeven aan Willem, de bastaard van Holland. Zijn nageslacht voerde vanaf dat moment de naam Van Beijeren van Schagen. De heerlijkheid van Schagen en de Schagercogge heeft bestaan tot in de Franse tijd.
Rond 1440 liet de eerste heer van Schagen een toen al bestaand stenen huis verbouwen tot een vierkante waterburcht, Slot Schagen.
Dit kasteel blijft in de familie Van Beijeren van Schagen tot 1658. De heerlijkheid met alle toebehoren wordt dan wegens geldgebrek verkocht aanGeorge van Cats, een van oorsprong Zeeuwse edelman. Hij laat het kasteel aanpassen aan de eisen van de tijd: de poorttoren en voormuur van het kasteel worden gesloopt en de ophaalbrug wordt vervangen door een vaste brug. In 1676 wordt het geheel echter al weer teruggekocht door Floris Carel Van Beijeren van Schagen. Hij woont echter op een kasteel in België. Het kasteelvan Schagen staat een paar eeuwen leeg en vervalt tot een ruïne.
Op de valreep van de 21e eeuw krijgt het plan om het Slot te herbouwen op het oorspronkelijke ’Sloteiland’ vaste vorm. Niet als replica van het oorspronkelijke kasteel, maar als een nieuw slotgebouw in de stijl passend bij de overgebleven slottorens. Bij de plannen werden ook Monumentenzorg en de afdeling Archeologie van de Provincie Noord-Holland nauw betrokken.